SICAKLIK ateşin deride uyandırdığı sıcak duyumu. Fizikte soğuk ve sıcak itemleriyle nitelenen ısı durumu. Bu bakımdan ölçülebilir bir olgudur. Bunun için soyut olarak herhangi bir sıcaklık noktası temel alınır. Örneğin santigrad olarak değerlendirilen Celsius derecesinde suyun donma noktası 0 (sıfır), suyun kaynama noktası 100 (yüz) derece kabul edilerek ikisinin arası, aşağısı ve yukarısı eşit aralıklarla derecelendirilir. Ancak bu sıfır ve 100 dereceler normal atmosfer basıncına göre belirlenir. Çünkü basıncın azlığına çokluğuna göre donma ve kaynama noktaları değişir.
Mutlak sıcaklık ölçüsü, tam bir gazın, değişmez basınç ve hacimdeki sıcaklığıyla belirlenir. Bir başka deyişle tükel bir gazın durağan hacimdeki basıncı ile sıcaklık arasında değişmez bir bağıntı vardır, bu da 1/273’tür. Ölçülen sıcaklığa 273.15 eklenerek elde edilen mutlak sıcaklık denir. Bu da Carnot ilkesi ile belirlenen termodinamik ölçüyle özdeştir ve kelvin (K) ile ölçülür.
Havanın sıcaklığı meteorolojide ve klimatolojide (iklim bilim) çok büyük önem taşır. Bu sıcaklık yeryüzünde yüzlerce istasyon ve sonda balonları aracılığıyla günün belirli saatlerinde ölçülür. Ölçülen sıcaklıklar eşit sıcaklık noktalarını birleştiren sıcaklık eğrilerinin çizimine olanak verir. Her istasyon günün ayın yada yılın ortalama, en az ve en çok sıcaklık derecelerini saptar. Böylece gelecek için az çok gerçeğe yakın tahminlerde bulunma olanağı sağlanır.