Plazmodyum nedir nasıl ürer tek hücreli mi özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

PLAZMODYUM insanların ve bir bölüm hayvanların kanında asalak yaşayan ve sivrisinekle bulaşan, birhücreli hayvan. Sıtma mikrobu. insanlardan başka, memeli hayvanların pek çoğunda, kuşlarda, bir bölüm sürüngenlerle kurbağalarda da görülür.

İnsanlarda kan asalağı olarak başlıca dört türü vardır: Plasmodium maleriae, P.falciperum, P.vivax, P.ovale. Asalağın üreme çevrimi iki evrelidir. Eşeyli üreme evresi bir arakonakta gerçekleşir. İnsanlarda sıtma yapan plazmodyumların eşeyli üremisinde arıkonak anofel cinsinden sivrisineklerdir.


Eşeysiz, yani sporla üreme evresi ise insan kanında alyuvarların içinde olur. Alyuvar içine giren plazmodyum, alyuvarın zarını patlatarak kana karışır. Milyonlarca plazmodyumun aynı anda kana karışması sıtma nöbeti denen ateşli ve titremeli durumu oluşturur.


Sıtma, tropikal ve yarıtropikal bölgelerde geniş ölçüde ölüme yol açar. Eskiden Türkiye’de de çok yaygın bir hastalıktı. Cumhuriyet döneminde, uzun bir sıtma savaşı sonunda kökü kurutulmuş, ancak son yıllarda yeniden özellikle Çukurova’da ortaya çıkmıştır. Manda, Angolakeçisi, at gibi evcil hayvanlarla, çeşitli maymunlarda, özellikle şempanze ve gorilde de plazmodyum görülmüştür.