Semender nedir hangi gruba girer omurgalı mıdır sürüngen mi nerede yaşar? özellikleri hakkında bilgi
SEMENDER amfibyumlar sınıfının kuyruklular takımından omurgalı hayvan (Salamandra). Kertenkeleye benzeyen bir görünüşü vardır. Derisi çıplak ve yumuşaktır. Larvaları suda, erginleri karada yaşar. Avrupa, Asya ve Afrika’da bulunur. Karada yaşayanlarına kara semenderi, suda yaşayanlarına su semenderi denir.
Kara semenderi dağlık ve ormanlık alanlarda nemli ve karanlık yerlerde yaşar. Renkleri ortam rengine uygundur. Genellikle koyu renkli ve bazılarının üzeri sarı turuncu lekelidir. Yavaş hareket eder, akciğer solunumu yapar, yumurtayla çoğalır.
Bazılarında yumurta karında açılır (ovovivipar). Küçük boylu (10-15 cm), yuvarlak kuyrukludur. Küçük böcek ve solucanlarla beslenir. Semender zararsız bir hayvandır, ancak derisinin çıkardığı sümüksü madde zehirlidir. Alp semenderi (Salamandra atra), Kafkas semenderi (S. caucasica), benekli semender (S. moculosa) en iyi bilinen türleridir.
Su semenderi (Triturus) göllerde, bataklık ve su birikintilerinde yaşar. Kuyruğu uzun ve kürek gibi yassıdır. Sudaki böcek, kurtçuk ve küçük kabuklularla beslenir. Üreme zamanı erkeklerinin rengi parlak ve göz alıcı olur, ayrıca sırt ve kuyruklarında ibiğe benzer süs çıkıntıları oluşur. Yumurtlayarak çoğalır.
Su semenderinin 20 kadar türü vardır. En iyi bilinen türleri taraklı su semenderi (Triturus cristatus), mermer semender (T. marmorata), safran semenderi (T. crocatus), Toros semenderi (T. vittatus), perde ayaklı su semenderidir (T. palmatus).