Patates nedir anavatanı neresidir çeşitleri nelerdir nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

PATATES patlıcangiller familyasından Yeraltı yumru gövdesi yenen bir yıllık otsu bitki (Solanum tuberosum). Anavatanı Şili ve Peru'dur. Avrupa’da 1534 yılında görülmüş, 18. yüzyılda Avrupa ülkelerinde besin ve yiyecek maddesi olarak yaygınlaşmıştır.

Patatesin yeraltı gövdesi besin deposu haline gelmiş yumrular şeklindedir ve yenen bölümü sadece bu yumrularıdır. % 20 nişasta, % 2 protein ve C vitamini içeren yumruları besleyici bir besindir. Yeşil bölümlerinde, renksiz filizlerinde ve hatta yeşilimsi yumrularda solanin denen zehirli bir alkaloid bulunur.


Patatesin birçok çeşidi vardır, bunlar üç grupta toplanır.


1- Sanayide nişasta elde etmek için kullanılan patatesler,

2- Yem patatesleri (hayvan yemi olarak yetiştirilenler);

3- Sebzelik patatesler.


Ayrıca patatesleri rengine, biçimine ve erken ya da geç yetişmesine göre de çeşitlere ayırmak mümkündür.