Karbon nedir nerelerde kullanılır nasıl oluşur ne işe yarar? kısaca özellikleri

KARBON doğada elmas ve grafit gibi billurlaşmış olarak ya da taş kömürü ve linyit gibi şekilsiz halde yaygın bulunan bir element. Simgesi C, atom numarası 6, atom ağırlığı l2.01. Organizmanın yapı taşlarından biri olduğundan canlılar dünyasında da önemli bir yeri vardır. Tüm organik maddelerin yapısında temel element olarak yer alır, diğer elementler ona bağlanarak molekülleri oluştururlar.


Dünyadaki enerji kaynaklarının önemli bir bölümünün temeli de karbondur. Birer karbon hidrojen bileşiği (hidrokarbür) olan petrol ve doğal gaz gibi taş kömürü ve linyit de birer karbon bileşiği karışımıdır.

Atmosfer basıncı altında katı ve erimez durumda bulunur, elektrik arkında uçucu hale gelir. Karbon ancak erimiş metallerin, özellikle demirin içinde erir. Duruma göre dioksit O2 ya da monoksit O vererek yanar. Kükürtle birleştiğinde, eritici bir uçucu olan sıvı karbon sülfürün CS2 açığa çıkmasına yol açar.

Hidrojenle birleşerek çeşitli hidrokarbürleri, silisyum ve çeşitli metallerle birleşerek karbürleri oluşturur. Yüksek sıcaklıkta suyu indirgeyerek karbon dioksit CO2 ve çeşitli metal oksitleri oluşturur ve bu özelliği nedeniyle metalurji sanayinde kullanılır.

Karbon monoksit CO renksiz, kokusuz bir gazdır. Yoğunluğu 0.97’dir ve çok zor sıvılaştırılır. Evlerde gaz zehirlenmelerinin çoğu zehirli bir gaz olan karbon monoksitin yayılmasından ileri gelir. Doğada daha başka karbon bileşikleri de vardır (kireç taşı, dolomit, mermeri vb).