Engelli Kadrosu Hala Muamma


Engelliler Federasyonu ile görüşen Bakan Şahin, "İki yıl içinde 20 bin kadro için elimden geleni yapacağım, siz de yapın" dedi.
29 Nisan'da Türkiye'de ilk kez merkezi sınav sistemi ile engelli memur alınacak ama kaç kişi belli değil. Sınava 60 bin kişi başvurdu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 20 bin engelliye kadro verileceğini söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bu sayıyı 3 bin 512 olarak açıkladı.
Engelli dernekleri buna tepki göstererek "Hangi Bakan'a inanacağız" dedi.

Engelliler Konfederasyonu'ndan bir grup dün Bakanlığın önünde basın açıklaması yaptı.Bakan Şahin ile görüşen Engelliler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Şahin'in iki yıl içinde 20 bin kadro için elinden geleni yapacağını söylediğini aktardı.
"Ancak Bakan ilk açıklamasında iki yıllık bir süreden bahsetmemişti. Şimdi iki yıl diyor ve elinden geleni yapacağını söylüyor. Bizlerin de bunun için kamuoyu baskısı oluşturmamız gerektiğini belirtti."

Engelli kadrosunun yüzde 75'i boş

Türkiye'de 8, 5 milyon engelli var. 5763 sayılı kanuna göre kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu. İstihdam edilmeyen her engelli için ayda 1700 lira ceza kesiliyor.
Özel sektörde engelli istihdamının yüzde 75'i dolu, kamuda ise tam tersi yüzde 75'i boş.

İçli, özel sektörde ceza kesilmesi nedeniyle bu kadroların dolduğunu ancak kamuda ceza kesilmediği için bir yaptırımı olmadığını ve 40 bin kişilik kadro açığı olduğunu söyledi.

Engellilere meslek eğitimi verilmiyor

Pekiyi neden engellilere kamuda kadro verilmiyor?
İçli, yeterli altyapı olmadığı için engellilerin mesleki bakımdan yeterli eğitimi alamadığını bu yüzden de kamuda kadro verilmek istenmediğini belirtti.

"Halbuki engellilerin yapabileceği mesleklerin analizi yapılsa, bu doğrultuda kurslar açılsa, kalifiye elemanlar yetişebilir."
"Zaten özel sektörde de ceza vermemek için engellilere sigorta yapılıyor. Ama engelli işe gelmiyor, maaş da almıyor. Engelli de 'en azından sigortam olur, emekli olurum' diye buna razı oluyor."
İçli, 60 bin kişinin başvurduğu sınav için derneklerin kurslar düzenlediklerini, engellilerin büyük bir beklenti içine girdiklerini ancak son gelişmeler üzerine hayal kırıklığı yaşadıklarını söylüyor.
"20 bin kişi alınsaydı şansı üçte birdi; şimdi ise 20'de bir." (NV)