Kiraz nedir anayurdu neresi nasıl bir meyvedir? çeşitleri ve özellikleri

KİRAZ gülgillerden bir meyve ağacı (Cerasus) ve bu ağacın tek çekirdekli, etli sulu yuvarlak meyvesi. Anayurdu Anadolu'dur. Anadolu’da kuş kirazı (Cerasus avium), idris ya da mahaleb (Cerasus mahalep) gibi bahçe kiraz ve vişnelerinin türediği yabani kirazların yanı sıra daha birçok yabani kiraz türü de vardır (C. incana, C.microcarpa, C. tortuosa, C. prostrata, vb.).


Bahçe kirazları yüzyıllardan beri süregelen ıslah ve çaprazlama çalışmaları sonucunda oluşmuştur. Yüzlerce çeşidi bulanan bu kirazlar yukarıda sözü geçen İdris ve kuş kirazı üzerine aşılanır. İdris üzerine aşılı olanlar 4-5 metre, kuş kirazı üzerine aşılı olanlar 7-8 metre aralıkla bahçelere dikilir.

Türkiye’de yetiştirilen başlıca kiraz çeşitleri:

Dalbastı (ince kabuklu, sarı üzerine parlak açık kırmızı, tatlı sulu),

Elifli (parlak pembe ve kırmızı, ince ve bir yanında dikey çizgili),

Napolyon (iri, uzun saplı, parlak kırmızı, tatlı sulu ve sert),

Turfanda kara (orta büyüklükte, koyu kırmızı, eti kırmızı, sulu, az tatlı),

Bella di pistoia (çok iri, parlak morumsu kırmızı, sert etli, tatlı, kısa saplı).