Ödem dokularda hücrelerin arasında gereğinden fazla su birikimi olarak ifade edilir. En çok bayanlarda karşılaşılan bir durumdur. Ama bayanlar dışında en çok hareketsiz olan kişilerde çok karşılaşılan bir durumdur. Çünkü hareketsizlik ile birlikte dolaşım yavaşlıyor, ona bağlı olarak metabolizma yavaşlıyor ve el, ayak bileklerinde şişmelerle kendini gösteren bir durum haline geliyor. O yüzden günlük hayat aktivitelerimizi birazcık daha artırarak o ödemden kurtulabiliriz.
Ödem neden oluşur?
Onun dışında çok fazla sodyum ihtiva eden, yani tuz içeren yiyeceklere dikkat etmemiz gerekir. Turşuluk, salamura gıdalar, konserve gıdalar ya da yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleyerek, tuz tüketimini arttırarak ödemin artmasına sebep olabiliriz. Onun dışında çok aşırı su tüketimine bağlı olarak sıkıntı yaşayabiliriz. Çünkü gereğinden fazla su tükettiğimiz zaman böbreklerimiz yeterli seviyede çalışamaz ve yine ödem oluşumuna sebep olabilir.
Kadınların özel periyot dönemlerinde yine hormonal değişikliklere bağlı olarak yine ödemlerle karşılaşılabilir. Yine kadınlarda gebelik döneminde hormonların değişmesine bağlı olarak ödemle karşılaşılabilir.
Ödem vücuttan nasıl atılır?
Ödemle ilgili sıkıntıyı ortadan kaldırabilmek için tuz kısıtlaması sağlamak lazım, yemeklerimizi ekstra tuz ilave etmeden, çok tuz içeren yiyeceklerden uzak kalarak, su tüketimini olması gereken seviyede tutmaya çalışabiliriz, hareketimizi arttırabiliriz, destek olmak için beslenme de maydanozu biraz daha yoğun kullanarak su tüketimini artırabiliriz.
İsterseniz çiğ tüketerek, isterseniz suda bekletip bir çay haline getirerek tüketebilirsiniz. Günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde yeşil çay tüketimi ile ödeminizi atabilirsiniz. Ananas yine iyi bir çözücüdür, günde bir porsiyon, 2 porsiyon ananas beslenmenizde meyve porsiyon olarak kullandığınızda yine ödemden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.