Gebelikte şeker yüklemesi ne zaman aç mı tokmu yapılır? hakkında bilgi

Gebelikte şeker yada diğer bir adı ile gestasyonel diyabet, gebelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığı olarak tanımlanır. Bunun nedeni gebelik sırasında plasentadan salgılanan hormonların annenin vücudunda insülin hormonuna karşı direnç oluşturmasıdır. Dolayısıyla insülin salgılandığı halde işlev göremeyeceği için bir şeker hastalığı durumu ortaya çıkmaktadır.

Gebelikte Şeker yüklemesi ne zaman yapılır?

Bunu tespit etmek için anneye gebeliğin belli haftalarında ağız yoluyla şeker verilir. Bu şekilde şeker yükleme testi yapılır. ilk olarak 50 gramlık bir şeker yükleme yapılır. Bu gebeliğin 24 ila 28. haftalar arasında yapılır. 50 gram şeker içtikten 1 saat sonra annenin kan şekerine bakılır, bu belli bir değerin üzerine çıktığı zaman esas tanı testine geçilir.

Şeker yüklemesi aç karnına mı tok karnına mı yapılır?

Bunun içinde 100 gramlık şeker yüklemesi yapılır. Bu yüz gram içildikten sonra öncesinde açlık şekeri, daha sonra da birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde kan şekerlerine bakılır ve bu değerlere bakılarak, bu değerlerin belli sınır değerleri aşması durumunda gestasyonel diyabet tanısı veya gebelikte şeker hastalığı tanısı konur. 50 gramlık şeker testinde, şeker testi aç veya tok iken yapılabilir, ancak 100 gramlık şeker testi mutlaka aç karnına ve sabah saatlerinde yapılması gerekir.