Zirkonyum nedir nasıl yapılır üretilir nerede kullanılır? özellikleri hakkında bilgi

ZİRKONYUM kül rengi beyaz renkte katı element. Simgesi Zr. atom numarası 40, atom ağırlığı 91,22, yoğunluğu 6,5 ergime derecesi 1900°C. 1789 yılında bulunmuştur. Zirkonyum havada kırmızı bir alevle yanar, ancak asitlerin ve alkalilerin etkisine dayanıklıdır.

Zirkonyum oksit (ZrO2) 2600-2700 derece sıcaklıkta eriyen ve bu nedenle çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen beyaz katı bir maddedir. Yüksek sıcaklığa dayanıklılığı nedeniyle pota yapımında kullanılır. Zirkonyum oksit asitlerle birleşerek zirkonyum tuzları, alkalilerle birleşerek zirkonatlar verir.


Zirkonyum başlıca iki mineralden elde edilir. Bunların birincisi zirkon da denen zirkonyum silikat (ZrSiO4), ötekisi baddeleyit denen zirkonyum oksittir (ZrO2). Aşınmaya karşı dayanıklılığı ve yavaş nötronları geçirgenliği nedeniyle zirkonyum nükleer sanayide, özellikle reaktörlerdeki yakıtların koruyucu kılıflarında kullanılır. Ancak bu alanda kullanılmadan önce, hemen her zaman birlikte bulunduğu hafniyumdan arındırılır.


Böyle bir uygulama için bu madenin kalayla olan alaşımından yararlanılır. Zirkonyum aşınmaya dayanıklılığı nedeniyle kimya sanayinde, çeşitli alet ve gereçlerin yapımında, kemik cerrahisinde, elektronik tüplerde ve bazı özel çeliklerin yapımında da kullanılır.