Zeytin nedir özellikleri nelerdir nasıl yapılır nerede yetişir? hakkında bilgi

ZEYTİN her mevsimde yeşil yapraklı, uzun ömürlü bir ağaç (Olea sativa) ve bu ağacın yağlı meyvesi. Zeytin ağacının gövdesi ve dalları eğri büğrü, yaprakları meşin gibi sert ve soluk yeşil, çiçekleri yaprakların koltuğuna salkım durumunda ve beyazımsı sarı renktedir.

Kalınlaştıkça gövdesinin içi koflaşarak boşalır. Buna karşın bin yıl yaşayan zeytin ağaçlarından söz edilir. Meyvesi önce yeşildir, olgunlaştıkça kararır. Meyvesinin gerek etli bölümü, gerek çekirdeği yağca zengindir. Zeytinin anayurdu Anadolu'dur. Ancak tüm Akdeniz ülkelerinde yetişir.


Yabani zeytin ağaçlarına Anadolu kıyılarında hemen her yerde rastlanır. Türkiye’de kuzeyde Artvin’den başlayarak güneydoğuda Mardin’e kadar tüm kıyı boylarında ve kıyıdan içeriye uzanan vadilerde (150-200 km) zeytin yetişir. Zeytin genellikle eğimli, kireçli ve zayıf topraklarda denizden 700 m yükseltilere kadar yetiştiği için Türkiye büyük zeytin üretim potansiyeline sahiptir.


Elde edilen zeytinin büyük bir bölümü yağ çıkarmakta kullanılır. Yemekliğe elverişli olmayan zeytinyağlarından sabun yapılır. Her yıl üretilen zeytinin ortalama beşte biri doğrudan doğruya yemeklik olarak kullanılır.