Zehir nedir nasıl yapılır insana etkileri nelerdir diğer adı nedir kim buldu? hakkında bilgi

ZEHİR vücuda girdiğinde yaşamsal işlevleri durduran ya da bozan her türlü madde. Ağı. Zehirler, daha doğrusu zehirli maddeler eskiçağdan beri bilinir. Boğanotu, manisalalesi sütleğen, baldıran, kürar, striknin, arsenik, vb. bunlardandır.

Modern kimya, çeşitli amaçlarla, zehirli maddelerin sayısını artırdı: Savaş gazları, böcek ve ot öldürücü ilaçlar, vb. Ayrıca pek çok ilacın kötü kullanımı da zehir etkisi yapar. Bazı hayvanların sıvı salgıları da insanlar ve başka hayvanlar için zehir etkisi gösterir. Hayvanların çıkardığı zehirlerin tümü sıvı haldedir.


Zehirli hayvanların başında yılanlar gelir (kobra, çıngıraklı yılan, engerek, vb.).Bu hayvanların zehirli olanlarında özel zehir dişi, zehir kesesi vardır. Zehirli yılan zehir dişiyle soktuğu zaman zehir kesesindeki zehri akıtır, düşmanını öldürür ya da felce uğratır. Bazı böceklerde (arılar, bazı karıncalar), örümceklerde, akreplerde de zehir iğnesi ya da çengeli bulunur. Kirpiklilerden balıklara kadar birtakım hayvanlar arasında da zehir çıkaran organları bulunanlar vardır.


Zehirlerin etkileri çeşitlidir. Kimisi kandaki yuvarları parçalar, kimisi kanı pıhtılaştırarak damarları tıkar, kimisi sinirleri etkileyerek felç yaratır, kimisi kalp kaslarını etkileyerek durdurur, vb. Zehirlerin etkisini ortadan kaldıran maddelere panzehir denir. Yılanların zehirlerine karşı kullanılan bibron panzehiri bunlardan biridir. Bu panzehir potasyum iyodür, cıva biklorür ve brom karışımından oluşur. Ancak hayvansal zehirlere karşı en iyi panzehir özel olarak hazırlanmış serumlardır.