Yılan Balığı nedir özellikleri nelerdir nasıl olur? hikayesi hakkında bilgi

YILAN BALIĞI ince uzun gövdeli kemikli balık türü (Anguilla anguilla). Bu hayvanlar kadar göçücü olan hayvan pek azdır. Yılanbalıkları Atlas Okyanusu’nun Antiller’e yakın Sagasso bölgesinde derinlerde yumurtadan çıkarlar. Yassı baş denen yılanbalığı yavruları başlangıçta küçük, yassı ve saydam gövdelidir.

Avrupa kıyılarına doğru yola koyulan bu yavrular iki buçuk yıl süren bu yolculuk sırasında gittikçe büyür ve uzarlar. Yassı başlar defne yaprağı biçiminde oldukları halde Avrupa kıyılarına gelinceye kadar yetişkinlerine benzer uzun bir biçim alırlar. Ancak yavrunun tam erişkin bir yılanbalığı haline gelmesi için on beş yıl geçmesi gerekir.


Avrupa kıyılarına ulaşan genç yılanbalıkları gerek Batı Avrupa, gerek Akdeniz kıyılarından akarsulara girerek yukarılara doğru ilerlerler. Hatta birçok yerde olanak varsa nemli çayırlardan atlayarak göllere bile girebilirler. Yılanı andıran erişkin yılanbalığının uzun ve geniş bir kuyruğu, iki tane küçük göğüs yüzgeci vardır.


Derisi çok kaygan sümüksü bir salgı ile kaplı olduğundan hem suda çok iyi kayar, hem uzun yolculuklara ve tuzlu suya iyi dayanır, hatta uzunca süre sudan dışarda bile kalabilir. Cinsel olgunluğa eren ve yaşlandıkça gümüşü bir renk alan erkek ve dişi yılanbalıkları, yumurtlamak ve üremek üzere yavru iken geldikleri yoldan geriye Sagasso Denizi’ne dönerler.


Binlerce kilometre süren bu göçün ve yıllar süren bu yolculuğun nedeni henüz anlaşılamamıştır. Erişkin yılanbalıklarının Sagasso Denizi’nde 300 metre kadar derinlikte yumurtladıkları, sonra orada yok olup gittikleri sanılmaktadır. Bazı bilginlere göre jeolojik çağlarda Atlas Okyanusu’nun bulunduğu alan kara idi ve bugünkü Avrupa’nın bulunduğu yerlerden oraya doğru bir büyük ırmak akıyordu. Yılanbalıkları bu ırmak boyunca gidip geliyorlardı. Sonradan buralar deniz olduğu halde balıklar o eski yolculuklarını sürdürmektedirler. Bu sadece bir varsayımdır, gerçek olan bir şey varsa o da böyle bir göçün olduğudur.