Yer Solucanı nedir özellikleri toprağa faydaları nelerdir nasıl ürer beslenir? hakkında bilgi

YER SOLUCANI solucanlar takımından halkalı solucan türü (Lumbricus terrestris). Uzunluğu 30 santimetreye kadar uzayabilir. Tarlalarda ve bahçelerde toprak içinde, nemli yerlerde yaşar. Toprak içindeki çürümüş bitki kırıntılarıyla beslenir.

Toprağı ağzıyla alıp sindirim borusuna gönderir, içindeki organik maddeleri sindirdikten sonra anüsten dışarı atar. Böylece toprağı işleyip kabarttığı için tarıma çok yararlı sayılır. Ayrıca yer altında açtığı ince yollarla toprağın havalanmasını ve toprak içinde su dolaşımını kolaylaştırır.


Bitkilerin kökleri bu nedenle daha iyi gelişir. Ayrıca birçok mantarları ve bakterileri de yiyip tükettiğinden bitkilere yarar sağlar. Yersolucanı yalnız derisiyle solunum yaptığından nemli olmayan yerde yaşayamaz. Ayrıca kuş, kurbağa ve salyangoz gibi pek çok düşmanı vardır.


Yer solucanları erdişidirler, ancak üreyebilmek için yine de çiftleşir, sperm alışverişi yaparlar. Bir kundak içinde toplu bulunan yumurtalardan çıkan en güçlüsü öteki embriyonları yiyerek beslenir ve tek başına kundaktan çıkar.