Yazılıkaya açık hava tapınağı nerede kabartmaları hangi uygarlığa aittir? hakkında bilgi

YAZILIKAYA Çorum iline bağlı boğazköy bucağının Hitit açık hava tapınağı. Hattuşaş (Boğazköy) kentinin 1 km kadar kuzeydoğusunda bulunan Yazılıkaya’da, farklı büyüklükte iki doğal kaya galerisi (oda) vardır. Bu iki galerideki kayaların iç yüzleri düzeltilmiş ve üzerlerine tanrılar ile tanrıçaların kabartmaları yapılmıştır.

Batı yönünde bulunan büyük galerinin doğu duvarı üzerinde tanrıçalar, batı duvarı üzerinde tanrılar, iki tanrıçayla birlikte yer alır. Bu iki kabartma dizisi, galerinin kuzey duvarlarında birleşir; birleşme bölümünde tanrı Teşup ile tanrıça Hepat karşı karşıya yel alır.


Ayrıca büyük galerinin doğu duvarında Yeni Hitit Devleti’nin son krallarından 4. Tuthalya’nın kabartması vardır. Doğudaki küçük galerinin duvarları üzerinde on iki tanrı ve Kılıç tanrısının kabartmaları yer alır. Yazılıkaya’da tanrı ve tanrıça adlarını gösteren hiyeroglifler arkeolog E. Laroche tarafından okunmuş ve bu tanrılar ile tanrıçaların Hurri tanrı ve tanrıçalarına eş olduğu anlaşılmıştır. Yeni araştırmalar, Yazılıkaya’nın kuruluş tarihinin 4. Tuthalya dönemine (İÖ 1250-1220) kadar indiğini göstermektedir.