Yarasa nedir memelimi omurgalı mıdır yumurta ile mi çoğalır ne işe yarar? türleri ve isimleri hakkında bilgi

YARASA gündüz karanlık yerlerde barınıp gece uçan ve ön ayaklarının parmakları arasında perde bulunan fare iriliğinde memeli hayvanların genel adı: Yeryüzünde iki yüz kadar türü bulunan bu hayvanlar böcekle beslenir; yiyecekleri böcekleri geceleyin uçarken yakalayıp yiyerek insanlara yararlı olur.

Görme duyuları çok zayıftır; sonara benzer bir işitme sistemiyle karanlıkta önlerine çıkan her türlü engelden sakınabildikleri gibi avlarını kolayca bulup yakalayabilirler. Uçmakta olan yarasa hiç durmadan ses üstü titreşimli çığlıklar atar; insanların duyamadığı bu titreşimler onun uçuşundan kat kat hızlı olarak dört bir yana yayılır ve çarptığı engelden geri dönerek yankılanır ve hayvan bu yankıdan engelin ya da avın yerini kesinlikle anlar.


Bu nedenle yarasaların kulakları çok büyüktür. Uçma organı ön ayağın çok uzamış olan dört parmağı arasındaki derisidir. Bu deri böğürden geçerek arka bacaklara kadar uzanır ve hayvan uçtuğu zaman şemsiye ya da paraşüt gibi açılır. Yarasaların dişleri böcekçillerinkini andırır, çok ve keskindir. Avrupa ve Türkiye’de yaşayan yarasalar dağlardaki mağaralarda kışın tavana bacaklarıyla tutunarak baş aşağı sarkık dururlar. Bu sırada vücut ısıları azalarak yaşam ritmi yavaşlar (kış uykusu).


Tropikal bölgelerde en büyüğünden en ufağına kadar pek çok yarasa türü yaşar. Bunlardan vampir denen küçük yarasalar sıcakkanlı hayvanların kanını emerek beslenirler. Yarasalar takımı Büyük yarasalar (Megachiroptera) ve Küçük yarasalar (Microchiroptera) olmak üzere iki alttakıma ayrılır. İki alttakıma giren familyalardan bazıları şunlardır: Nalburunlu yarasagiller (Rhinolophidae), yaprakburunlu yarasagiller (Phyllostomatidae), serbestkuyruklu yarasagiller (Emballonuridae), kapakburunlu yarasagiller (Rhinopomidae). yassıburunlu yarasagiller (Vespertilionidae).