Yağ nedir ne işe yarar nasıl yapılır hangi besinlerde bulunur önemi özelliği nedir? hakkında bilgi

YAĞ ağır hidrokarbonlardan (madeni yağlar) ya da karmaşık gliseritler karışımından (hayvansal ve bitkisel yağlar) oluşan ve genellikle oda sıcaklığında sıvı veya katı halde bulunan mineral, hayvansal ya da bitkisel kökenli madde. Madeni yağlar ham petrolün rafinerilerde damıtılması sırasında elde edilen bir petrol ürünüdür. Yağlayıcı özellikleri nedeniyle sanayide yüzeylerin yağlanmasında (motor ve dişli yağları), elektrik yalıtkanlığı nedeniyle de elektrik sanayinde (trafo ve kontaktör yağları) kullanılır.

Hayvansal yağların bir bölümü katıdır (tereyağı, içyağı, kuyruk yağı), evcil hayvanlardan elde edilir. Bir bölümü ise sıvıdır (balık yağı, balina yağı), morina balığının karaciğerinden, kaşalotların boyun bölümündeki yağ keselerinden elde edilir. Tereyağı yemeklik olarak kullanılır. İçyağı ve kuyruk yağı daha çok sanayide, özellikle lüks sabun yapımında işe yarar, ancak bir miktarı yemeklik yağlara da katılır.


Morina yağı A ve D vitamini bakımından zengindir, çocukların sağlıklı gelişmesi için gerektiğinde tedavi amacıyla alınır. Balina yağları, hidrojenlendikten sonra, bisküviye pasta için gerekli özel margarinlerin yapımında kullanılır.


Bitkisel sıvı yağlara gelince, günümüzde insan beslenmesinde en çok yeri olan yağ durumundadır; Yağ asitleriyle gliserin esterlerinden oluşan bu yağlar meyvelerden (zeytin, ceviz, yağ palmiyesi, fındık, vb.), yağlı tohumlardan (yerfıstığı, kolza, ayçiçeği, çiğit, yahi pamuk çekirdeği soya, haşhaş tohumu, keten, vb.) ve birtakım yağlı bitkilerden elde edilir. Bunlardan keten tohumundan elde edilen bezir yağlıboya sanayinde, geri kalan hepsi margarin yapımında ya da rafine edilerek doğrudan doğruya yemek pişirmekte kullanılır.