Yeniçeri nedir kime denir Ocağı özellikleri görevleri nelerdir ne zaman kim kaldırdı? hakkında bilgi

YENİÇERİ Osmanlı Devleti’nin 1826’ya kadar, sürekli ücretli ordusunun piyade sınıfına verilen ad. Bu askeri sınıf daha çok “Yeniçeri Ocağı” diye tanınır. “Yeni asker” anlamına gelen yeniçeri örgütü, dünyada barış zamanında bile dağıtılmayan ilk düzenli askeri birlikler topluluğu olarak bilinmektedir.

Yaya askerler olan yeniçeriler, padişaha bağlı oldukları ve savaş zamanında da devlet merkezinde, bulundukları için “Kapıkulu Askeri” diye anılmışlardır. 1. Murad zamanında kurulmuş olan Yeniçeri Ocağı’na, “Yeniçeri” adının Hacı Bektaş Veli tarafından verildiği söylenir; bu nedenle yeniçerilerin Bektaşilik tarikatına yakınlıkları vardır.


Ücretli askerler olan yeniçeriler önceleri savaş tutsaklarından ve devşirmelerden seçilerek çok sıkı bir disiplin altında askeri eğitim görüyorlardı; sonradan Yeniçeri Ocağı’na seçilmeden aday alınmaya başlandı ve bu nedenle 17. yüzyıldan sonra “dejenere” olma, sık sık “kazan kaldırma” (ayaklanma) yoluna girdi.


Oldukça iyi bir biçimde örgütlendirilmiş olan bu yaya sınıfının bölüklerine “Orta” denirdi ve her ortanın subayları vardı; Yeniçeri Ocağı’nın genel komutanı da “Yeniçeri Ağası” diye anılırdı. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’ne çok yararlı hizmetlerde bulunan yeniçeri sınıfı, 2. Mahmud tarafından kaldırıldı (1826).