Vikingler kimdir nerede yaşadı kimin atası nasıl ne zaman yok oldu nasıl insanlardır? hakkında bilgi
VİKİNGLER 9. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar birçok deniz ve kara seferine çıkan İskandinav savaşçıları, denizcileri ve tüccarları. Kendilerine “deniz savaşçıları” anlamına gelen “Viking” adını veren İskandinavya halkları, tarih sahnesinde 8. yüzyılın sonuna doğru birdenbire ortaya çıktılar. “Viking dönemi”nden (8. yüzyılın sonu-11. yüzyılın başı) kalma bazı yazılı belgelerden, Vikinglerin kahramanlıklarını dile getiren destanlardan (sagalar) ve arkeolojik bulgulardan, bu halklar hakkında yeterli bilgiler elde edilmiştir.
Bu halklardan doğuya doğru gidenler “Varyaglar”, batıya ve güneye doğru gidenler “Normanlar” diye tanınırlar. İsveçli olan Varyaglar doğuya doğru yayıldılar, 9. yüzyılda Karadeniz’e ulaştılar. Bunların büyük bölümü Rusya’da, Novgorod ve Kiev kentlerine yerleşerek barışçı tüccarlar oldular, ipek karşılığında kürk ve köle ticareti yaptılar.
Danimarkalı ve Norveçli olan Normanlar (kuzey adamları) ise batıya doğru denizleri fethe giriştiler. Usta gemici ve iyi savaşçı olan bu insanlar birçok yer ele geçirdiler (İzlanda, Grönland vb.) Kanada kıyılarına kadar gittiler. İngiltere’ye ve anakaraya akınlar düzenlediler; limanları, kentleri, kiliseleri ve manastırları yakıp yıkarak yağmaladılar.
Normanların bir bölümü Akdeniz’e indi, İspanya ve İtalya’ya kadar ilerledi. Paris’i uzun süre kuşatan Normanlar daha sonra Fransa’nın kuzeyinde Normandiye Dükalığı’nı kurdular; Akdeniz’de ayrı devletler (Sicilya Krallığı, Antakya Prensliği vb.) oluşturdular. Çok çabuk Hıristiyan olmalarına karşın Vikingler, geleneksel inançlarını korudular; doğaüstü yaratıklar “trol”ler kültüne bağlı kaldılar ve Savaş Tanrısı Odin’e kurbanlar sunma geleneğini uzun zaman korudular. Kendilerine özgü ve üstün bir uygarlık kuran Vikingler, serüven ve fetih düşkünlüklerinin yanı sıra aynı zamanda başarılı tüccarlar ve çok iyi örgütçülerdi.