Verem nedir kanser mi belirtileri nelerdir nasıl bulaşır iyileşir mi üzüntüden verem olunur mu? hakkında bilgi
VEREM Koch basili denen bir mikroptan ileri gelen ve bütün organlarda, ancak en çok akciğerlerde görülen ateşli ve bulaşıcı hastalık. Koch basili (Mycobecterium tuberculosis), adından da anlaşılacağı gibi Alman doktoru Robert Koch tarafından 1880 yılında ortaya çıkarılmıştır. Mikrobun yaptığı hastalığa tüberküloz da denir.
Veremin en çok görülen çeşidi akciğer veremidir. Bu hastalık hafif ateş, yorgunluk, zayıflama, öksürük, gece terlemesiyle başlar. Başlangıçta anlaşılması oldukça güçtür, bunun için sistemli radyolojik bir araştırma ve muayene gerekir. Akciğerde görülen duman ve düğümler veremin başlangıç belirtileridir. Daha sonra hastalık ilerledikçe yaralar (kavern) açılır. Balgamda Koch basilinin bulunması en kesin teşhisi sağlar.
Günümüzde akciğer veremi, yeni ilaçlar sayesinde önemli ölçüde iyileştirilebilmektedir. Kemik veremi, omurlar arası eklemlerde (Pott hastalığı), kalçada, dizde görülür. İlaç tedavisiyle iyileşir, gerekli görülürse cerrahi müdahaleye de başvurulur.
Beyinzarı veremi, erken teşhis konup tedavi edilmezse tehlikeli olan ve hastayı öldüren bir menenjittir.
Böbrek veremi, üreme yolları veremi gibi daha birçok verem çeşidi vardır.
Verem mikrobuna karşı en etkili ilaçlar streptomisin, izoniazid, etionamid etambutol ve rifampisindir. Verem tedavisi bir yıldan az tutulmamalıdır. Sanatoryumda tedavi görmek daha yararlı olabilir. Vereme karşı önleyici olarak BCG verem aşısı uygulanır.
Verem bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eskiden oldukça yaygın bir hastalıktı. Özellikle 2. Dünya Savaşı yıllarında (1939- 1945) ve sonrasında bu hastalığa tutulanların sayısı bir hayli yüksekti. Veremden ölüm oranı bu yıllarda 100’de 13,5’i buluyordu. 1948 yılında başlatılan veremle savaş çalışmaları sayesinde (BCG kampanyaları ve verem tedavisi, radyolojik incelemeler) hastalık büyük ölçüde geriledi.