Venüs gezegeni nedir özellikleri nelerdir yüzeyi nasıl sıcaklığı kaç derece diğer adı nedir? hakkında bilgi

VENÜS güneş sistemindeki gezegenlerden biri. Merkür’den Sonra Güneş’e en yakın gezegendir. Merkür ile Yer arasında bulunur. Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzünün en parlak yıldızıdır (en parlak yıldız olan Siriüs’ten on kat parlak). Güneşle Dünya arasında bulunduğu için Venüs de tıpkı Ay gibi çeşitli evrelerde (yeniay, dolunay gibi) görünür. Dünya’ya uzaklığı 41 milyon km olduğu halde en az bilinen gezegenlerden biridir. Bunun nedeni gezegenin yüzeyini kaplayan 50 km kalınlığındaki yoğun atmosfer örtüsüdür. Bu örtü dışa doğru gittikçe hafifleyerek 250 km’ye kadar uzanır.

1970’li yıllarda gerek Sovyetler, gerek Amerikalılar tarafından gönderilen uzay sondaları (Sovyetlerin Venera dizisinden 1,2 ve 5 tonluk uzay sondaları, Amerikalıların Mariner ve Pioneer dizisinden uzay sondaları) sayesinde Venüs hakkında yeni bilgiler elde edilebilmiştir. Bunların sağladığı bilgilere göre Venüs’ün atmosferi l00’de 97 karbondioksit ve 100’de 3 azot gazından oluşmuştur. Bunların arasında az miktarda karbonmonoksit, helyum, argon, neon gibi gazlar da vardır. Azot miktarı yer atmosferininkine yakındır. Atmosfer Venüs yüzeyinden 30 km yukarıya kadar saydam, ondan sonra 30-48 km kadar dumanlı görünümdedir. 70 km’ye kadar bulutsu bir tabaka vardır. Bu atmosfer gittikçe seyrelerek 250 km’ye kadar çıkmaktadır.


Atmosferin üst tabakaları dünyada olduğu gibi iyonosfer şeklindedir. Venüs’ün atmosferi gezegenin dönüş hızından 60 kat daha hızlı dönmektedir ve bunun nedeni henüz bilinmemektedir. Venüs kendi çevresinde 243 günde bir dönüş yaptığı halde atmosferi 4 günde bu dönüşü tamamlar.


Venüs atmosferinin sıcaklığına gelince, uzay sondalarının sağladığı bilgilere göre 250 km yukarıda sıcaklık 30 derece dolayındadır. 100 km’ye doğru -90 dereceye düşer, sonra aşağı inildikçe artar ve 48 km’de 100 dereceyi bulur. Daha aşağılarda ise 450-480 derece arasındadır. Atmosfer basıncı da aşağıda 90 bardır ki dünyadaki atmosfer basıncının 90 katı demektir.


Venüs’ün yüzeyine gelince, uzay sondaları ve radyoteleskopları ile alman bilgilere göre Venüs’ün yüzeyi kalın bir bazalt tabakasıyla kaplıdır. Bu yüzeyin büyük bir kısmı en yüksek yerleri 1.000 metreyi aşmayan dalgalı ve çoğunluğu ova şeklinde bir arazi yapısındadır. Venüs’ün üzerinde yer yer kraterler çok büyük iki dağ kütlesi vardır (Venüs’le ilgili bu açıklamalar Venüs’ün görünen yanını kapsamaktadır). Bunlardan birine Terra İshtar, diğerine Terra Aphrodite adı verilmiştir.


Terra İshtar’ın ortasına da 3.000 m yüksekliğinde bir plato, doğusunda Venüs’ün belki de en yüksek doruğu olan 11.800 m yüksekliğinde bir dağ bulunur. Terra İshtar’ın büyüklüğü Avustralya kadardır. Afrika’nın yarısı büyüklüğündeki Terra Aphrodite baştan aşağı dağlıktır. Dağların yükseltileri batıda 9.000 metreye, doğuda 4.300 metreye kadar varır. Venüs’ün en alçak bölümü de Terra Aphrodite’nin doğusundadır (gezegen yüzeyinden 2.900 metre alçakta 280 km genişliğinde, 2.259 km uzunluğunda bir vadi).