Varna savaşı hangi padişah döneminde kimler arasında yapıldı nedeni önemi nedir? hakkında bilgi

VARNA SAVAŞI 2. Murad'ın komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Haçlı Ordusu arasında Varna’da yapılan savaş (10 Kasım 1444). 2 Murad’ın hükümdarlıktan ayrılarak devletin yönetimini daha on iki yaşında olan oğlu 2. Mehmed’e bırakması üzerine, yeni hükümdarın deneyimsizliğinden yararlanmak isteyen Haçlılar hazırlığa giriştiler.

Bizanslılar, Macarlar, Lehliler, Hırvatlar, Slovenler, Papalık, Venedik ve öteki Avrupa devletleri Osmanlıya karşı birleştiler. Yüz bin kişilik bir Haçlı Ordusu, Tuna’yı geçerek Vidin önlerine geldi; bu sırada büyük bir Haçlı Donanması da Çanakkale önlerinde bulunuyordu. Bu tehlikeli durum karşısında, Edirne’de toplanan devlet ileri gelenleri, 2. Murad’ın yeniden padişah olmasını istediler.


Sadrazamın bunu genç padişaha bildirmesi üzerine 2. Mehmet babasını göreve çağırdı ve hemen ordunun başına geçen 2. Murad kırk bin kişilik seçme bir kuvvetle Haçlıların üstüne yürüdü. İki ordu Varna dolaylarında karşılaştı. Haçlı Ordusu komutanlarından Hunyadi Yanoş, Osmanlı Ordusu’nun sağ kanadına saldırdı; bu kanat sarsılmasına karşı dağılmadı, ancak çarpışma sırasında kanadın komutanı Karaca Paşa öldü.


Yanoş bu kez de Osmanlı Ordusu’nun sol kanadına saldırdı; bu kanat da dağılmadan geri çekildi. Osmanlı Ordusu’nun bozulduğunu sanan Haçlılar, Osmanlı Ordusu’nun merkezine saldırdılar. Yeniçeriler bu saldırıya şiddetle karşı koydular; bu çarpışma sırasında Hunyadi Yanoş, ordusunun denetimini yitirdi.


Osmanlı kuvvetleri, düşmanı iki yandan çevirerek çember içine aldılar; düşman kuvvetleri çok sayıda ölü vererek büyük bir bozguna uğradı ve Hunyadi Yanoş küçük bir birlikle savaş alanından kaçtı. Geri kalan Haçlıların hepsi yok edildi. Varna Savaşı, Haçlıların İstanbul’u kurtarmak için yaptıkları son sefer oldu.