Üst Deri nedir katmanları özellikleri nelerdir kaç tabakadan oluşur? hakkında bilgi

ÜST DERİ ya da ÜSDERİ derinin üst tabakası. Üst deri insan ve hayvanlarda vücudun tamamını dıştan saran, ağız ve makat yoluyla sindirim organlarının iç bölümlerini de kapsayan (mukozalar) koruyucu bir epitelyum tabakasıdır.

Üstderi birkaç katlıdır: 1. Derin kat ya da tabaka, altderiye yapışıktır ve küp biçiminde hücrelerden oluşur; bu hücreler çoğalarak üstteki tabakaları doğurur. 2. Malpighi tabakası, “diken” denilen köprülerle birbirine bağlı çok kenarlı hücrelerden oluşur.


3. Saydam tabaka, yassı hücrelerden oluşur ve derin tabakayla birlikte altderinin memecik aralarını örter. 4. Pigmentli tabaka, ışınların etkisiyle oluşarak deriye özel rengini verir ve zararlı ışınların girmesini önler. 5. Boynuzsu tabaka, büsbütün yassılaşmış ve sertleşmiş hücrelerden oluşur.


6. Dökülen tabaka, üstderinin en üstteki tabakasıdır; dökülen hücrelerin yerine hemen alttaki tabakanın hücreleri geçer ve bu süreç derin tabakaya kadar iner; böylece aşağıdan yukarıya doğru üstderinin sürekli olarak yenilenmesi sağlanır.


Üstderide kan damarları olmadığı için berelendiğinde kanama olmaz. Tırnaklar, toynaklar, kıllar, tüyler, pullar ve bazı boynuzlar üstderiden oluşur.