URUGUAY Güney Amerika’da Brezilya ile Arjantin arasında devlet. Yüzölçümü 177.508 km2 nüfusu 3,449 milyon; başkenti Montevideo. Uruguay Güney Amerika’nın doğusunda, Brezilya’nın güneyinde Atlas Okyanusu kıyısında küçük bir ülkedir. Hemen her tarafı ovalar ve platolarla kaplı, kıyı bölümü alçak ve kumsaldır. Ülkenin toprakları Uruguay ve Negro ırmaklarıyla akaçlanır. Nemli subtropikal iklim nedeniyle ülkenin hemen hemen her tarafı çayırlarla kaplıdır.
Başkent Montevideo’da ocak ayı ortalama sıcaklığı 22,6 derece, temmuz ayı ortalama sıcaklığı 12,5 derece, yıllık yağış miktarı 1.490 mm’dir. Ülke halkının hemen hemen tamamı eski İspanyol kolonlarının soyundan gelen Beyazlardır. Nüfus çok yoğun sayılmaz. Elli yıldan beri göçmen akını da durmuştur. Ülke nüfusunun yarıya yakını başkent Montevideo’da oturur.
Kırsal kesimden kentlere yoğun bir göç vardır. Halkın 100’de 85’i kentlerde yaşar. Uruguay’da tarım ve hayvancılık yaygındır. Ülkede iç tüketimi karşılamak için buğday, mısır, pirinç, sebze ve yün üretimi yoğundur. Ancak ülke ekonomisi her şeyden önce, büyük çiftliklerde yapılmakta olan sığır ve koyun üreticiliğine dayanır. Petrol rafinerisi ve elektrik enerjisi sayesinde bazı yeni sanayi tesisleri kurulmuşsa da temel sanayi hayvan ürünlerini işleyen fabrikalardan ibarettir.
Ülke dışsatım gelirlerinin 100’de 80’i et, yün ve deri satımından sağlanır. Bu ürünler Montevideo Limanı’ndan yurt dışına gönderilir. Ülkede sosyal sınıflar arasındaki uçurum çok büyük olup, yaşam düzeyi birçok Amerika ülkesine göre düşüktür. Montevideo kenti 1724’te kurulduktan sonra Uruguay toprakları, İspanyol dünyası (Arjantin) ile Portekiz dünyası (Brezilya) arasında ilişki ve çatışma alanı oldu. “Yurdun babası” Jose Artigas 1810’da Uruguay’da bağımsızlık eylemine giriştiği zaman her iki ülkeyle de çatışmak zorunda kaldı.
Tucuarembo Savaşı’nda Portekizlilere yenilince Paraguay’a sığınmak zorunda kaldı. Ancak halkında uyandırdığı milliyetçilik bilinci ve İngilizlerin de desteği ile 1828 yılında ülkenin bir tampon devlet olarak bağımsızlığa kavuşmasını sağladı. Buna karşılık Arjantin bu eski doğu ilini ele geçirme çabasından vazgeçmedi. Bu nedenle 1838 yılında “Büyük Savaş” başladı.
Montevideo 1843’ten 1851’e kadar uzun süre Arjantinliler tarafından kuşatıldı. Sonra Brezilyalılar ülke yaşamına müdahalede bulundular, liberallere karşı muhafazakarları tuttular. Uruguay 1865-1870 yıllarında Paraguay’a karşı Üçlü İttifak’a katıldı. Bu karışıklık yıllarında ülkeye birçok göçmen geldi. 1830 yılında Uruguay’a ilk koyun sürüsü sokuldu ve et sanayi gelişmeye başladı.
Başkan Jose Batlley Ordonez (1854-1929), iki kez Cumhurbaşkanı seçildi ve ülkeyi modernleştirmeye çalıştı. Ülkede İsviçre tipi bir yönetim biçimi benimsendi. Ülke yönetimi 1917-1933 ve 1951-l966 arasında, üçü muhalefet grubundan olmak üzere dokuz kişilik bir kurulca yönetildi. Ne var ki bu sistemin işlemesi refaha bağlı olduğundan ülkede ne zaman ekonomik bunalım çıksa askerler yönetime el koyar oldu. 1966’da otoriter rejim yeniden kurulmakla birlikte Tupamaros gerillalarının silahlı kent içi eylemleri de arttı.
Cumhurbaşkanı Areco 1868’de Tupamaros’a karşı olağanüstü hal ilan etti. 1972’de Başkan Maria Bordaberry ordu tarafından başa getirildi ve ordu ile birlikte iktidarı ele aldı. Parlamentoyu dağıttı, sendikaları kapattı, sol partileri yasakladı. 1976’da ordu Bordaberry’yi devirdi. Aparicio Mendez’i cumhurbaşkanı seçtirdi. O zamandan beri, Birleşik Amerika'nın insan haklarına uyulmasına ilişkin şiddetli uyarılarına karşın ülkede yoğun bir baskı rejimi sürdürülmektedir.