Uranüs özellikleri nedir ne zaman keşfedildi? hakkında bilgi

URANÜS Güneş sisteminde gezegen. 1781’de William Herschel tarafından keşfedilen Uranüs, Güneş’ten uzaklık sırasına göre temel gezegenlerin yedincisidir. Uranüs’ün Yer’e uzaklığı 2.700 milyon km, Güneş’e uzaklığı ise yaklaşık 2.871 km’dir.

Dolanım süresi (yılı), Yer takvimine göre 84 yıl 7 gün, dönme süresi (günü) de ekvatorda 10 saat 49 dakika olan bu gezegenin ekvatordaki çapı1 47 170 km’dir; hacmi ise, Yerinkinin 50 katı kadardır. Ancak çok hafif maddelerden oluştuğu için kütlesi, Yer kütlesinin 15 katını geçmez.


Hidrojen bakımından çok zengin olan bu gezegende, ayrıca metan ve amonyak gazları da vardır. Uranüs çok soğuk (170 °C) olduğu için amonyağın büyük bölümü donmuş haldedir. Bulutsu atmosferinin görünen dış tabakası yüksek oranda hidrojen ile seyreltik metandan oluşmuştur; bu yüzden gezegen yeşil görünür.


Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde olduğu gibi, Uranüs’ün de ekvator çevresinde gri kuşaklar vardır; sayısı beşi bulan bu kuşakların, çok küçük madde parçacıklarından oluştuğu sanılmaktadır. Uranüs’ün beş uydusu vardır: Ariel, Umbriel, Titiana, Oberon ve Miranda. Bunların en büyüğü Titiana (çapı 1.100 km), en küçüğü ise Miranda çapı (300 km kadar)’dır.