UNESCO nedir ne yapıyor görevleri nelerdir açılımı amacı nedir? hakkında bilgi

UNESCO Birleşmiş Milletler Anayasası ilkelerine saygıyı sağlamak için uluslar arasında eğitim, bilim ve kültür işbirliğini sıklaştırarak barış ve güvenliğin korunmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan (16 Kasım 1946), Birleşmiş Milletler örgütüne bağlı özel kuruluş.

UNESCO sözcüğü, “United Nations Educational, Scientific And Cultural Organization” (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) sözcükkrinin baş harflerinden oluşturulmuş bir terimdir, UNESCO’nun daimi merkezi Pariste'dir; UNESCO örgütü çalışmalarını, Fontenoy Meydanı’nda (Paris) 1958’de hizmete giren ve çeşitli yapılardan oluşan görkemli “Unesco Sarayı”nda yürütür.


Örgütün ayrıca çeşitli ülkelerde temsilcilikleri vardır. örgüt üç temel organdan oluşur: Genel Kurul, Yürütme Kurulu ve Genel Sekreterlik. Genel Kurul, üye devletlerin hükümetleri tarafından atanan temsilcilerden oluşur ve normal olarak iki yılda bir toplanır, ancak yürütme kurulunun ya da üye devletlerin üçte birinin çağrıları üzerine olağanüstü toplantılar da yapar.


Başlıca görevleri şunlardır: Yürütme kurulu ile genel müdürün seçilmesi; yeni devletlerin üyeliğe kabul edilmesi; Örgüt programının hazırlanması; bütçenin onaylanması. Yürütme Kurulu, genel kurul delegeleri arasından dört yıl için seçilmiş 24 üyeden oluşur; üyelerin yarısı iki yılda bir değiştirilebilir. Bu kurulun başlıca görevi, Genel Kurul’un çalışma programını hazırlamak ve bunun uygulanmasını denetlemektir. Genel Sekreterlik, altı yıl için seçilen genel müdür tarafından yönetilir ve başlıca görevleri şunlardır: Tasarıları yürütme kuruluna sunar; sekreterlik personelini atar ve yönetir; UNESCO’nun çalışmalarıyla ilgili süreli raporlar yayımlar.


UNESCO’nun Türkiye’de “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Türkiye Milli Komisyonu” adıyla bir temsilciliği vardır. Merkezi Ankara’da bulunan bu komisyonun görevleri ve yapmakta olduğu başlıca işler şunlardır: UNESCO’nun çalışmalarını Türkiye’de tanıtır; Türkiye’nin eğitim, bilim ve kültür alanındaki çalışmalarını ve değerini başka ülkelerde tanıtmaya çalışır; bu amaçla burslar sağlar ve yayınlar yapar.