Ülser nedir başlangıcı nasıl neden olur belirtileri nelerdir öldürür mü? hakkında bilgi

ÜLSER sindirim sisteminde, özellikle mide ve onikiparmak bağırsağında görülen yara. Bu yara genellikle genç erkeklerde çok görülür. Nedeni henüz tam anlamıyla anlaşılmış değildir. Kortikoitler, rezerpin ve fenibütazon gibi bazı ilaçların ülser yaptığı bilinmekteyse de ülserin nedenleri çok çeşitli ve değişiktir.

Ülserin ana belirtisi günün belli saatlerinde ve yılın belli mevsimlerinde, yemek zamanlarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan ağrıdır. Ülserin nerede bulunduğu yapılan radyolojik muayene sonucunda anlaşılır. Gerekirse fibroskopi de yapılabilir.


Mide ülseri art arda gelen şiddetli nöbetlerle gelişir. Başlıca komplikasyonları iç kanama ve delinmelerdir. Ülser tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar bizmut ve asit giderici ilaçlar, mide salgısını azaltıcı astropin gibi maddelerdir.


Ameliyat ancak çok zorunlu durumlarda yapılır. Her insan, yapacağı gözlemler sonucunda kendi ülserinin ve onu yatıştırmak için kullanacağı ilaçların ve uyacağı yemek perhizinin karakterini belirler. Bu bakımdan en iyi yol göstericiler hiç kuşkusuz ki doktorlardır.


Ancak ekşi, acı, aşırı tatlı gibi mide salgısı üzerinde etkili yiyeceklerden sakınmak zorunludur. Huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk gibi sinirsel nedenler de ülserin depreşmesinde önemli etkendir. Bunlardan da sakınmak yararlı olur.