Türk Dil Kurumu nedir ne iş yapar görevleri nelerdir ne zaman hangi amaçla kurulmuştur? hakkında bilgi

TÜRK DİL KURUMU (TDK) Türkçenin incelenmesi, özleştirilmesi ve geliştirilmesi için Ankara'da kurulan bilimsel araştırma kurumu. 12 Temmuz 1932’de kuruldu ve Semih Rıfat, Ruşen Eşref, Celal Sahir, Yakup Kadri gibi tanınmış edebiyatçılardan oluşturulan yönetim kurulunun başkanlığına Semih Rıfat getirildi.

Türk Dil Kurumu’nun ilk kurultay toplantısı İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı (26 Eylül-5 Ekim 1932); bu toplantıda Türk dili bilginleri, sanatçılar, eğitimciler Türkçenin geliştirilmesi için gerekli ilkeleri ve bu alanda yapılacak çalışmaları belirlediler.


Kurumun yaptığı bilimsel çalışmalar şu kollar tarafından yürütülür: Deneme ve Tarama Kolu; Sözlük Kolu; Dilbilgisi Kolu; Terim Kolu; Yayın ve Tanıtma Kolu. Türk Dil Kurumu, yayımladığı çeşitli kaynak kitapların (Deneme Sözlüğü, Tarama Sözlüğü, Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu, bilim-teknik-sanat terimleriyle ilgili sözlükler ve (kılavuzlar) yanı sıra, aylık Türk Dili Dergisi ile yıllık bir Belleten çıkarmaktadır. Ayrıca Türkçenin temel kaynak eserlerini (Divanu Lugat’it Türk, Kutadgu Bilig vb.) yayımlamakta ve zaman zaman kültürel, bilimsel oturumlar düzenlemektedir.