Tropikal bitkiler nedir ortak özellikleri nelerdir nasıl bitkilerdir? hakkında bilgi

TROPİKAL BİTKİLER tropikal iklimin egemen olduğu ülkelerdeki bitki örtüsü. Tropikal ülkelerdeki farklı iklim koşulları, doğal olarak manzarada değişik bitki örtüsü ve şekilleri meydana getirir:

En çok yağış alan bölgeler, pek çok türleri kapsayan yükseklikleri en az 30 m olan ve kışın yapraklarını dökmeyen gölgecil büyük ormanlarla örtülüdür; bununla birlikte bazı yerlerde geniş alanlar tarla durumuna getirilmiştir ve yeniden oluşup gelişen ikincil orman şekilleri oldukça değişiktir.


Kurak mevsimin uzadığı yıllarda ağaçların büyük bölümü yapraklarını döker. Sık ormanları bazen bütünüyle çayırlarla örtülü, bazen yer yer ağaçlar ve ağaçsılarla örtülü savanlar izler. Büyük ormanlar, ırmaklar boyunca varlığını sürdürür (galeri tipi orman); yağışın çok az olduğu bölgelerde savanlar, otluk ya da çalılık bozkırlara dönüşür.


Bitki örtüsünün yer yer çok zenginleşmesine karşın, tropikal topraklar genel olarak yoksuldur; ancak bazı bölgelerde oldukça verimli topraklara (alüvyonlu, volkanik ayrışmalı vb.) da rastlanır. Tropikal ülkelerde yerleştirilen başlıca sanayi bitkileri de şunlardır: Kauçuk; pamuk, şekerkamışı; yağlı bitkiler; tropikal meyveler.