Toros Dağları nerede başlar nerede biter hangi bölgededir? hakkında bilgi

TOROS DAĞLARI Anadolu’nun güneyinde yer alan ve uzantıları Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgelerine doğru uzanan dağ sistemi. Alp-Himalaya dağ kuşağına giren ve genel olarak üçüncü zamanın ortalarında oluşan Toros Dağları, iç ve dış sıralar olmak üzere, iki bölüme ayrılır.

Kıbrıs'taki dağların uzantısı olan Hatay'daki Amanos Dağları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında sınır çizen Güneydoğu Toroslar dış sıraları oluşturur. İç sıralar ise kendi arasında Batı Toroslar, Orta Toroslar ve Doğu Toroslar diye üçe ayrılır.


Batı Toroslar: Antalya körfezinin iki yanında yer alır. Rodostaki kıvrımlarla ilişkisi bulunan Batı Toroslar, batıda Güney Menteşe Dağları’na kavuşur ve Sultan Dağları’nın kuzey ucuyla Anadolu’nun iç kesimine iyice sokulduktan sonra, doğuda Taşeli Yaylası’na kadar uzanır.


Güneybatıdaki Taşeli Yaylası ile kuzeydoğudaki Uzunyayla arasında yer alan Orta Toroslar, batıdan doğuya doğru birbirini izleyen çeşitli dağ kütlelerinden oluşmuştur: Bolkar Dağları, Aladağlar, Dumanlı Dağ, Tahtalı ve Binboğa dağları.


Uzunyayla yöresinden sonra yükselerek Doğu Anadolu'nun içine doğru sokulan Doğu Toroslar ise Munzur Dağları, Karasu ve Aras dağlarından oluşmuştur.