ULUSLARARASI PARA FONU İMF (İnternational Monetery Fund) ulusal paraların kambiyo değerlerinde istikrar sağlayarak uluslararası para dalgalanmalarını önlemek, uluslararası ticareti geliştirmek, dış ödemelerde güçlük çeken üye devletlere yardımda bulunmak amacıyla kurulmuş uluslararası mali kuruluş. Birleşmiş Milletlere bağlı olarak 1946 yılında kuruldu. Merkezi Washingtondadır.
Para Fonu’nun sermayesi üye devletlerin katkılarıyla oluşmuştur. Başlangıçta sermayeden her devlet için ayrılan kotaya göre, üye devletler altın ya da dolar ihtiyatlarının % 25'i kadar para çekebiliyorlardı. ABD’nin doların altına çevrilebilirliğini kaldırmasından sonra İMF’nin durumunda da değişiklik yapıldı.
1967 Rio de Janeiro toplantısında altın ve dolar yerine “kağıt altın” biriminin benimsenmesine ve üyelere daha fazla kredi sağlamak amacıyla özel çekme hakkı düzeninin kurulmasına karar verildi. 1969’daki toplantıda onaylanan bu kararla özel çekme hakları için kullanılmak üzere 95 milyar dolarlık bir olanak yaratıldı.