Test nedir ne işe yarar test yöntemi kurucusu kimdir? hakkında bilgi

TEST bir kimsenin sahip olduğu birtakım nitelikleri, bilgi ve becerileri ölçme yöntemi, sınav. Geniş anlamıyla test, kişiliğin araştırılmasını ve niteliklerinin saptanmasını amaçlayan deneysel bir işlemdir.

Özellikle psikoloji ve eğitim alanında önemli bir yeri olan test yönteminin kurucusu Francis Galton (l822-19l1) adındaki psikologdur. Test soruları ve çeşitli testler üzerinde yapılan çalışmalar zamanla Amerika ve Avrupa’da yaygın bir nitelik kazandı.


Test ilk kez geniş ölçüde, Birinci Dünya Savaşı sırasında, ABD Ordusunda uygulandı; 1920’den sonra bu alanda büyük gelişmeler sağlandı. Günümüzde kullanılan en yaygın test çeşidi, başarı testleridir; sınav testleri de denilen bu testler, bilgiden çok yeteneği ölçmeyi amaçlar.


Bu testler genel olarak eğitim araştırmalarında, bazı ortaöğretim kurumları ile yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde kullanılır. Uzmanlarca hazırlanan bu testler, “çoktan seçmeli” denilen ve 4 ya da 5 seçenekli sorulardan oluşur. Kişilik testleri, bilgi testleri, mesleki testler gibi test çeşitleri de vardır.