Termit nedir özellikleri nelerdir nasıl bir hayvandır? hakkında bilgi

TERMİT kanatsız ya da eşit dört kanatlı olan ve karıncayı andıran böcek. Nemf evresi geçirmeyen ve yalnız bitkisel besinlerle beslenen bu böceklerin 2.000’e yakın türü vardır (eşkanatlılar takımı). Termitler toplu yaşayan yapıcı böceklerdir.

Yapıcılıktaki yetenekleri insanlarınkini bile aşar: Bir termit yuvasının yüksekliği bir termitin boyunun bin katından fazladır. Türüne göre sayısı bir ile bir milyon arasında değişen bir termit toplumunda bir ana termit ve eşi, işçiler, askerler, yumurtalar ve kurtçuklar bulunur.


Çok büyük şişkin bir karnı bulunan ana termit (kraliçe) günde 36.000 kadar yumurta yumurtlar. Eşi (kral) zaman zaman onu döller. Diğer erişkinler, ister erkek, ister dişi olsun, eşeysizdirler. Bunlarda kanat ve görme yetisi de yoktur.


İşçi termitler, işkembelerinde barındırdıkları bakteriler ya da kamçılılar sayesinde odunu ve selülozu sindirebilir, yani odunla beslenebilirler. Böylece hazırladıkları besinlerle kendileri beslendikleri gibi asker termitleri ve eşeylileri de beslerler.


Asker termitlerden kimisi güçlü çeneleriyle, kimisi püskürttükleri yapışkan sıvılarla termit toplumunu dış saldırılara, özellikle karıncaların saldırısına karşı korurlar. Bazı termit türleri de mantar yetiştirir ve bu mantarların çürütüp değişikliğe uğrattıkları besinlerle beslenirler.


Yeni termit toplumlarını yalnız eşeyli olan kanatlı termitler kurar. Bunlar arı oğul verir gibi birçoğu bir arada koloniden ayrılarak kendi başlarına yeni bir koloni kurarlar. Termitler ışıktan korkan hayvanlardır, onun için yuvalarını ışık almaz şekilde yeraltında ve yerüstünde yaparlar.


Bazen bir ağacın gövdesini dıştan görülüp fark edilmeyecek şekilde oyar, kendilerine barınak yaparlar. Termitler odunla beslendiklerinden ağaçlar için çok zararlı böceklerdir. Sıcak ülkelerde pek yaygın olan bu böcekler ağaçtan yapılmış evleri, ya da taş evlerin ağaç bölümlerini içten kemirerek büyük tehlike yaratabilirler.