Tereyağı nedir neyden nasıl yapılır çeşitleri nelerdir? hakkında bilgi

TEREYAĞI sütten elde edilen taze yağ. Tereyağında yağla birlikte bol miktarda su ve çok az miktarda da eriyebilen değişik madde bulunur. İlkel tekniklerle üretilen tereyağında, saf yağ oranı genellikle yüzde 60 kadardır; ileri bir teknikle bu oran ancak yüzde 84-86’ya çıkarılabilmektedir.

Tereyağının başlıca çeşitleri şunlardır: Köy tereyağları, süthane tereyağları, pastörize tereyağları. Bunlardan köy tereyağları çoğunlukla tecrübeye dayanan geleneksel yöntemlerle çiftlik ve mandıralarda hazırlanır ve orta kalitede olan bu yağlar çabuk bozulur.


Öteki iki çeşit tereyağı fabrikalarda sütten ya da kremadan yapılır; süthane tereyağları çiğ sütten ya da çiğ kremadan, pastörize tereyağları ise pastörize kremadan elde edilir. Bunlar kaliteli yağlardır.


Tereyağı soğuk, karanlık ve havasız yerde kısa süre saklanabilir; tereyağını daha uzun süre saklamak için tuzlamak gerekir.