TANZANYA Afrika’nın doğusunda devlet. Yüzölçümü 945.047 km2 nüfusu 59.734 milyon, başkenti Dodoma. Bulunduğu Batı Rift Çukuru ile sınırlıdır. Arada kalan topraklar (Türkiye’den biraz daha geniş bir alan kaplar) yer yer yine çukur alanlarla (Doğu Rift Çukuru) ve volkanik kütlelerle (Uhuru, Ngorongoro) kaplı yüksekçe bir platodur.
Bu yüksek platonun doğusunda kıyı ovası uzanır. Kurak mevsimde tropikal karakterde iklim ağaçlı savanların yetişmesine elverişli olduğu gibi yükseklerde de orman yetişmesine olanak verir. Ne var ki bu ormanların çoğu yozlaşmış durumdadır.
Nüfus seyrektir ve halkın çoğunluğu Bantu ırkındandır. Nüfusun çoğunluğu, eski başkent Darüsselam’ın bulunduğu kesimde yaşar. Ülke ekonomisi öncelikle tarıma dayanır. Yaylalarda sığır hayvancılığı yapılır. Yiyecek ürün üretiminin başında darı üretimi gelir. Pamuk, kahve ve sisal üretimi dışsatıma yöneliktir ve Tanzanya sisal üretiminde dünyada ön sırayı alır.
Yeraltı zenginliği olarak biraz altın ve elmas bulunur. Tanzanya’nın kıyıdan biraz açıkta birçok adası vardır. Bunların en önemlileri Zengibar ile Pembadır. Bunların ikisinde de nüfus oldukça yoğundur. Bu adaların başlıca gelir kaynağı zencefildir.
Tarih. Arapların 8. yüzyılda sömürgeleştirdiği Zengibar, 16. yüzyıla kadar Doğu Afrika’nın önemli ticari merkezlerinden biri oldu. Bu tarihten sonra hem Zengibar, hem kıyı şeridi Portekizlilerin eline geçti. 17. yüzyılda Maskat sultanı buraları Portekizlilerden geri alarak köle ve fildişi ticaretini geliştirdi.
Zengibar 1861‘de İngilizlerin desteği ile Maskat’tan ayrılarak bağımsız sultanlık oldu. 1885 te Almanya'nın eline geçen ülke, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiliz egemenliği altına girdi ve Tanganika adını aldı. 1961’de ülke bağımsızlığa kavuştu ve Afrika Ulusal Birliği Partisi’nin başkanı Julius Nyerere başbakan olarak başa geçti.
1963’te Zengibar’da İngiliz Uluslar Topluluğu’ndan ayrılarak bağımsız oldu. Buradaki Afrikalı çoğunluk Arap azınlığı iktidardan ve sultanı ülkeden uzaklaştırdı. Nyerere 1964’te iki cumhuriyetin birleşmesini gerçekleştirince Tanzanya Cumhuriyeti kuruldu, kendisi de cumhurbaşkanı oldu.
1967’de Arusha’yı (Küçük Yeşil Kitap) yayımladıktan sonra Tanzanya’da sosyalist bir uygulamaya girişti. Bankaları ve birçok sanayi kuruluşunu devletleştirdi. Kolektif tarım işletmeleri (ucamaa) kurmaya başladı. İngilizcenin yerine Svhaliyi resmi dil ilan etti (1967).