Tarih nedir insana ne gibi faydası vardır nasıl bir bilimdir? hakkında bilgi

TARİH toplumların yaşamlarını, kültür ve uygarlık alanında sağladıkları ilerlemeleri, yer ve zaman göstererek anlatan bilim dalı. Genel bir deyişle, tarih, insanlığın evrimini başlangıcından bugüne kadar ele alıp inceleyen bir bilimdir.

Tarih insanoğlunun nereden geldiğini ve kendisinden önce neler olup bittiğini anlamaya çalışma gereksinmesinden doğmuştur. Yazının bulunmasından önce, geçmişle ilgili bilgiler kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılmıştır; kaynağı zamanın karanlıklarında yitip giden olaylar, sözlü geleneğe bağlı olarak bir efsane niteliği kazanmıştır.


İnsanoğlu, geçmişten ders almasını sağlayan yazı sayesinde, tarih öncesinden çıkmış ve tarih çağına girmiştir. Başlangıçta efsane (kozmogoni, insanların kökeni vb.) ve hükümdarların yaşam öyküleri biçiminde sunulan tarih, zamanla bu alanda yapılan çalışmalar ve elde edilen gelişmeler sayesinde bilimsel bir nitelik kazandı.


Ancak tarih, insanların geçmiş zamanlarını araştırdığı için, diğer bilimlerden ayrı bir nitelik taşır. Çünkü bir tarihçi, başka bilginler gibi, olayları gözlemleyip deneyden geçiremez; başka bir deyişle, tarih; gözlemi, deneyi ve yinelenmesine olanak bulunmayan bir olaylar bilimidir.


Bu açıdan bazı bilim adamları, tarihi bir bilim değil bir bilgi olarak kabul ederler ve sosyoloji biliminin bir bölümü sayarlar. Ancak bugün bir bilim olarak kabul edilen ve birçok uzmanlık alanlarına (düşünce tarihi, ekonomi tarihi, din tarihi, felsefe tarihi vb;) ayrılmış olan tarih biliminin kendine özgü bilimsel yöntemleri vardır.