Tahıl nedir tahıllar ürünleri çeşitleri nelerdir hangi bitkilere tahıl denir? hakkında bilgi

TAHIL buğday, yulaf, arpa, mısır, pirinç, çavdar vb. ürünlerin genel adı. Tahıl türlerinin çoğunluğunu buğdaygiller oluşturur. Bunlardan bazıları (pirinç, hint darısı, mısır) sıcak bölgelerde, bazıları da (buğday, arpa, çavdar, yulaf) daha soğuk bölgelerde yetiştirilir.

Tahıllar aynı yıl içinde ekilen ve ürün veren bir yıllık bitkilerdir. Bununla birlikte, ılıman bölgelerde yetişen tahıllar, cinsine göre, kışlık ve yazlık çeşitlere ayrılır. Kışlık tahıllar sonbaharda ekilip ertesi yıl ürün verdiği için iki yıllık sayılır; bunlar daha erken ve bol ürün verir.


Tahıl yetiştirmek, beslenme yönünden çok büyük bir önem taşır. Bu nedenle her ülke, başta buğday olmak üzere, yeteri kadar tahıl üretmeye ya da bu ürünleri bolca üreten ülkelerden satın almaya çalışır. Türkiye’de, iklim ve toprak elverişli olduğundan, hemen hemen her çeşit tahıl üretilir.


Son yıllarda tahıl tarımında önemli gelişmeler sağlanmıştır. Örneğin tahıl üretimi yüzde 90 oranında makineyle yapılmaktadır, dağlık bölgeler dışında hayvanla tahıl üretimi kalmamış gibidir. Sulama, gübreleme, ilaçlama vb. gibi ileri üretim teknikleri de tarım alanına girmiş bulunmaktadır; ancak bütün bunlar yetersiz bir düzeyde kaldığı için birim alandan, dünya standartlarının bir hayli altında verim alınmaktadır.