Şeriat sistemi nedir ne anlama gelir neyi amaçlar ne zaman kaldırıldı? hakkında bilgi

ŞERİAT Kur'an ve hadislerle belirlenen İslam kuralları ve hukuku. Şeriat, Müslümanlığın doğmasından ve Kur'an ile hadislerin insan yaşamını düzenleyici ilkeler ortaya koymasından sonra düzenlenen bir kurumdur.

İslam dininin genel kurallarına göre Müslümanların nasıl davranmaları gerektiğini saptamayı amaçlar. İnsanla insan, insanla toplum ve insanla Allah arasındaki bütün ilişkiler şeriatın kapsamına girer.


Şeriat, “fıkıh” denen İslam hukuku ilkelerine göre çalışır ve iki ana bölümden oluşur: Dünya işlerini ve insanların bu işlerle ilgili davranışlarını düzenleyen bölüm; ibadet ve ahiretle ilgili bölüm.


Bunlardan birincisine “fıkıh” denir. İslam dinindeki mezheplerin ayrı şeriat anlayışları farklıdır; ancak bu mezheplerden dördü (Maliki, Hanbeli, Hanefi, Şafii) genel kurallar üzerinde birleşir. Şiilik ise farklı bir şeriat görüşünü benimser.


Osmanlı Devleti’nde uygulanan ve Hanefi mezhebi anlayışına dayanan şeriat düzeni, Cumhuriyet döneminde özel bir yasayla yürürlükten kaldırılmıştır (3 Mart 1924).