Şeker kamışı nedir nerelerde kullanılır ne kadar şeker çıkar nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

ŞEKER KAMIŞI Buğdaygiller familyasından, özsuyu şeker elde etmeye yarayan bitki (Saccharum officinarum). Çiçekleri salkım biçiminde ve en çok 6 cm kalınlığında içi dolu yapraklı bir kamıştır; boyu beş metreye ulaşabilir. Şekerkamışının anayurdu belli değildir, ancak çok sıcak iklime gereksinme duyduğu için tropikal ülkelerde yetişir ve buralarda büyük işletmelerde üretilir.

Şeker sanayinin, dünya üretimi açısından bugün en önemli ham maddesini oluşturur. Kamışlar her yıl kesilebilir ve yüzde 18 dolayında şeker kapsar. Çiçek açtıktan üç ay kadar sonra olgunlaşan kamışlar dipten kesilir, yaprakları ve üst uçları koparılıp atılır, sonra şeker fabrikalarına gönderilir.


Fabrikalara gönderilen her 100 ton kamıştan ortalama 20 ton rafine şeker elde edilir. Kamışın yumuşak yaprakları yem, saplarının küspesi de yakacak ya da gübre olarak kullanılır.