Şeker hastalığı (Diyabet) nedir neden meydana gelir nasıl anlarız kurtulmak için ne yapılmalı? hakkında bilgi

ŞEKER HASTALIĞI kanda glikozun artmasıyla ortaya çıkan tehlikeli metabolizma bozukluğu. Özen gösterilmezse çok tehlikeli sonuç doğuran ve çok yaygın bir hastalıktır. Hastalığın asıl nedeni kanda her zaman değişmez bir oranda (insanda litrede 1 gram) bulunan glikozun, vücutta yeterince yakılamaması nedeniyle artmasıdır. Bunun da başlıca nedeni, pankreasın Langerhans adacıkları denen bölümünce salgılanan ensülin yeterince salgılanamamasıdır.

Şeker hastalığının başlıca belirtisi idrarda glikoz bulunmasıdır (glikozüri). Glikoz miktarı kanda l litrede 140 gramı aşarsa idrarda şeker çıkmaya başlar, ancak litrede 110 gramı aşsa bile idrarda şeker çıkmaz ama yine de hafif şeker hastalığı var demektir. Bundan başka hasta çok su içer ve sık sık idrara çıkar. Sürekli susar, çok yemek yer. Bu da genellikle şişmanlığa yol açar.


Şeker hastalığı genellikle orta ve ileri yaşların hastalığı ise de çocuklarda da görülebilir ve bu daha tehlikelidir. Şeker bulunan hastaların yaraları geç iyileşir, ameliyatı da bu nedenle güçtür. Ancak iyi bir perhiz ve gerekli ilaçları kullanmakla hastalık tedavi edilebilir. Hasta şekerli ve nişastalı şeyleri yemez ya da doktorun belirlediği oranda yiyebilir. Gerekli kaloriyi proteinlerden ve yağlardan sağlar. Kandaki şekeri belirli düzeyde tutmak için gerektiğinde ensülin verilir.