Sosyoloji nedir ne iş yapar neyi inceler nasıl ne zaman ortaya çıktı? hakkında bilgi

SOSYOLOJİ insan toplumlarını inceleyen bilim. Toplumbilim. Sosyal olayları ele alıp çözümler, bunlar arasındaki ilişkileri araştırır, onları yöneten yasaları ortaya çıkarır. Böylece toplumun yönsemelerini belirlemeye çalışarak topluma yararlı olur.

Yeni bir bilim olan sosyoloji 19. yüzyılda biçimlenmiş ve adını da Auguste Comte koymuştur. Ancak temelleri Montesquie’ye kadar dayanır. Diğer önemli temsilcileri Marx, Weber ve Pareto’dur.


Günümüzde sosyolojinin iki cephesi vardır. Birincisi profesörlerin sosyolojisidir ki, toplumsal gereksinmeleri değil genel açıdan toplumların yapısını, örgütleniş özelliklerini inceler. Diğeri ise profesyonel sosyologların sosyolojisidir. Bu sosyologlar özellikle batılı ülkelerde kamuoyu yoklamaları yaparak, toplumun çeşitli alanlardaki yönsemelerini ve eğilimlerini ortaya çıkarır, bunlara tanı koyarak yönetenlere sunarlar.


Sosyologların giriştikleri anketler eğitimden haberleşmeye, televizyondan eğlenceye, sokaktaki vatandaştan bürokrasinin engellerine kadar çok değişik konuları içerir. İstatistikler aracılığıyla hemen hemen hiçbir sektör profesyonel sosyologların etki alanından kurtulamaz.