SODYUM klorla birlikte yemek tuzunu oluşturan beyaz, parlak ve mum gibi yumuşak element. Simgesi Na (Natrium), atom numarası 11, atom ağırlığı 23, yoğunluğu 0,97, ergime derecesi 98°C. İngiliz bilgini Davy tarafından 1807 yılında keşfedilmiştir.
Havada hızla oksitlenen bu beyaz ve yumuşak madde ancak vazelin yağı içinde korunabilir. Suda kolayca çözünür. Elektroliz yoluyla sodadan elde edilir.
Sodyum bileşikleri, Sodyum oksit (Na2) suyla birleşince sud kostik (çamaşır sodası) denen bileşiği oluşturur (NaOH). Soydum dioksit (Na2O2) oksilitin bileşimine girer.
Sodyum klorür (NaCI) herkesin bildiği yemek tuzudur. Deniz suyunda, tuzlu göllerde ve kaya tuzunda doğal olarak ve yüksek oranda bulunur. Sodyum hipoklorit (NaClO) çamaşır suyu denen sıvıların etkili maddesidir. Beyazlaştırıcı özellik taşır. Sodyum sülfat (Na2SO4) müshil olarak kullanıldığı gibi pencere camı yapımında da kullanılır.
Sodyum bisülfit (NaHSO3) renk giderici bir maddedir, sanayide bu amaçla kullanılır. Sodyum nitrat (NaNO3) Şili güherçilesinde doğal olarak bulunur. Gübre fabrikalarında da yapay yoldan hazırlanır.
Azotlu gübre olarak tarımda yaygın olarak kullanılır. Karbonat ve yemek sodası da denen soydum karbonat (Na2CO3) ve sodyum bikarbonat (NaHCO3) tıpta kullanılır.