Sinir sistemi nedir kaça ayrılır görevleri nelerdir? hakkında bilgi

SİNİR duyu ve hareket uyartılarını sinir merkezlerinden (beyin, omurilik, soğancık, beyincik) organlara ve organlardan bu merkezlere ileten tellerin genel adı. Hareket ve duyu sinirleri olmak üzere iki çeşittir. Duyu sinirleri duyu organlarından gelen uyartıları sinir merkezlerine götürür, hareket sinirleri merkezin verdiği hareket emirlerini organlara ulaştırır.

Kafadan on iki çift sinir, ornurilikten otuz üç çift çıkar. On iki çift kafa içi sinirler, kafatası kemiğinin deliklerinden geçerek başın her yanına (yüz, göz, kulak, vb.) ve boyuna yayılır, yalnız onuncu çift (vagus denen akciğer-mide siniri) göğse kadar iner.


Bunların bazısı duyu, bazısı hem duyu hem hareket, bazısı yalnız hareket siniridir. Beyinden çıkan bir bölüm sinirlerse omurilik sinirleriyle ağızlaşıp birleşerek vücudun diğer bölümlerine ulaşırlar. Omuriliğin ön köklerinden hareket sinirleri, arka köklerinden duyu sinirleri çıkar.


Omurlar arası deliklerden çıkan bu sinirler vücuttaki tüm organlara ulaşırlar. Bunların arasındaki sempatik sinirler, istence bağlı olmaksızın, iç organları çalıştırır, refleks hareketini yönetirler.


Sinir iltihaplarına nevrit, ağrılarına nevralji denir. İltihaplanma hareket sinirlerinde olursa vücutta felçler ya da hareket azalması görülür.


Nevraljilerse omuriliğin sinir çıkış noktalarındaki sıkışıklık ve basınçlardan ileri gelir. Bu ağrılar bazen o kadar şiddetli olur ki, sinirin kesilmesi (revrotomi) gerektirir. Sinir urları ise seyrek görülen hastalıklardır.