SITMA insan ve hayvanda görülen ve kandaki alyuvarlara plazmodyum cinsi mikropların yerleşip çoğalmasından ileri gelen ateşli ve nöbetli hastalık. Malarya. Kan asalakları olan plazmodyumlar (Plasmodium) insandan insana anofel cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır. Sıtma bir sıcak ülke hastalığıdır.
Sıtmaya ilk yakalanan hastada sürekli ateş, baş ağrıları, bulantı ve kusma görülür. Sonra bu belirtiler belirli aralıklarla ve şiddetle gelmeye başlar. Bu bakımdan sıtma üç çeşittir: 48 saatte bir nöbet yapan sıtma ((Plasmodium vivax ya da P. ovale’den ileri gelir); 72 saatte bir nöbet yapan sıtma (P. malariae’den ileri gelir); düzensiz nöbetli sıtma (P. falciparum’dan ileri gelir) Nöbetler çok şiddetli bir üşüme duygusu ve titreme ile gelir. Bir saat süreyle ateş 40 derecenin üzerine çıkar, sonra iner ve hastanın şiddetli terlemesi onu bir ölçüde ferahlatır.
Sıtmadan kurtulmanın tek yolu sıtma ile mücadeledir. Bunun için sivrisineklerin yok edilmesi, onun için de bunların üreme alanları olan bataklıkların kurutulması gereklidir. Sıtmaya yakalanmış olanlarsa kinin ve diğer sıtma ilaçlarıyla tedavi edilir.