Sınıflandırma nedir neden yapılır kaç çeşittir ne işe yarar? hakkında bilgi

SINIFLANDIRMA canlı varlıkların, birbirleriyle ilintili hiyerarşik bir düzen içinde bölümlere ayrılması. Tür sayısının akıl almaz çokluğu, canlı varlıkların birtakım gruplara ayrılarak sınıflandırılmasını gerektirmiştir. Gerçi her dilde birçok hayvan ve bitki gruplarını gösteren adlar vardır. Ne var ki aynı bitki ya da hayvan için bir ülkede bile değişik bölgelerde değişik adlar kullanılması olağandır. Bu nedenle sınıflandırmada bilimsel davranmak, her yerde ve her zaman geçerli adlar kullanmak zorunluğu vardır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak 18. yüzyıldan itibaren çeşitli yöntemlerle bilimsel sınıflandırmalar yapılmış ve bunların hemen hepsinde, günümüzde ölü bir dil olan Latince sözcükler temel alınmıştır. Sınıflandırma yapılırken ölçü olarak başlangıçta türler ve gruplar arasındaki yakın benzerlikler ve tam aykırılıklar göz önünde tutulmuş, sonradan bunlara makroskopik incelemelerden ve fosillerden edinilen bilgiler de katılmıştır.


Günümüzde sınıflandırmanın kuralları uluslararası doğa bilginlerinin toplantılarında saptanmış bulunmaktadır. Buna göre en küçüğünden en büyüğüne doğru sınıflandırmada kullanılacak ana birimler şunlardır: Tür (species), cins (genus), familya (familia), takım (ordo), sınıf (classis), şube ya da bölüm (phylum), alem (regnum). Yakın türler bir cinste, cinsler bir familyada, familyalar bir takımda, takımlar bir sınıfta, sınıflar bir şubede, şubeler de bir alemde toplanır. Ancak bu birimler çoğu zaman yetersiz kaldığından bunlara alt alem, altşube, altsınıf, üst familya, alttakım, oymak, altcins, alttür gibi ara bölümler de eklenir.


Tür adları Linne’nin koyduğu esaslara göre ikili adlandırmayla belirtilir. Her canlı varlık yan yana yazılan cins ve tür adıyla gösterilir. Türden yukarı tüm birim adları tektir. Latince familya adları hayvanlarda örnek seçilen cinsin adına- idae - bitkilerde - aceae- soneki takılarak yapılır. Türkçe de her ikisinde de - giller - soneki kullanılır.


Örnek olarak kır kırlangıcı türü ele alınırsa sınıflandırmadaki yeri şöyle belirlenir: Kır kırlangıcı (Hirundo rustica) hayvanlar aleminin, omurgalılar şubesinin, kuşlar sınıfının, ötücü kuşlar takımının, kırlangıçgiller familyasının, kırlangıç cinsinin bir türüdür.