Servet-i Fünun sanat anlayışı nedir nasıl ortaya çıkmıştır neden kapatıldı? hakkında bilgi

SERVET-İ FÜNUN Türk edebiyat tarihinde Edebiyatı Cedide akımının yayın organı olarak tanınan dergi (1891 - 1942). Ahmed İhsan (Tokgöz) yönetiminde Servet Gazetesi’nin haftalık eki olarak çıkarıldı (27 Mart 1891). Fen, tıp ve mizah konularına büyük ölçüde yer verdi.

İlk iki yüz elli üç sayısında edebiyatla ilgili olarak yerli yazarlardan Nabizade Nazım, Halit Ziya (Uşaklıgil), Ahmed Rasim, İsmail Safa ile batılı yazarlardan Georges Ohmet, Paul Bourget vb.nin yazıları yer aldı. Recaizade Ekrem ve yeni edebiyat akımı taraftarlarının Malümat Dergisi çevresinde toplanan yazarlarla giriştiği tartışmalar sırasında Servet-i fünun, Recaizade Ekrem’in önerisiyle Tevfik Fikret’in yönetimine geçti. (1896).


Recaizade’nin Araba Sevdası ile Halit Ziya’nın Mai ve Siyah ve Aşkı Memnu’su Servet-i fünun’da tefrika edildi. Mehmet Rauf, Cenap Şahabettin vb. yazarların yazıları sürekli olarak yayımlandı. Tevfik Fikret’in Ahmed İhsan ile anlaşmazlığa düşmesi ile, derginin başına Hüseyin Cahid getirildi.


Derginin 553. sayısında Hüseyin Cahid’in Fransızcadan çevirdiği “Edebiyat ve Hukuk” adını taşıyan makalenin saraya jurnal edilmesi üzerine kapatıldı (3 Ekim 1901). Makalede, o dönem yasak konular arasında sayılan Fransız Devrimi’nden söz ediliyordu. 22 Kasım 1901’de yeniden çıkmaya başlayan dergi; sarayın edebiyat yayınlarını yasaklaması nedeniyle bilimsel konulara yer vermeye başladı. Bu tarihten sonra aralıklı olarak, Ahmet İhsan’ın ölümüne kadar çıktı. 2. Meşrutiyetin ilanından sonra ve 1. Dünya Savaşı’nın başlarında iki kez günlük olarak çıktı. 28 Mart 1940’da 50. kuruluş yıldönümü sayısını yayımladı.