SENEGAL Batı Afrika’da devlet. Yüzölçümü 196.192 km2 nüfusu 15,85 milyon, başkenti Dakar. Senegal Afrika’nın batısında Atlas Okyanusu kıyısındadır. Tortul ve düz bir arazi üzerinde bulunan ülke doğuya doğru gidildikçe hafifçe yükselir, ancak hiç bir yerde yükselti 581 metreyi aşmaz. Orta ve güney bölümleri sayan tarla kaplıdır, kuzey bölümü ise yarı çöl görünümündedir. Atlantik’e açılan bir çanak biçimindeki ülkenin suları kuzeyde Senegal, ortada Gambiya, güneyde Casamance ırmaklarıyla toplanır. Gambiya, bu ülkenin içinde, Gambiya Irmağı’nın iki yanında ince bir şerit halinde yer alır.
Çeşitli etnik topluluklardan (Uolof, Pöl, Serere, Diola, Mandingo, Tukulor) oluşan nüfus daha çok Senegal Vadisi’nde ve kıyı kesiminde toplanmış durumdadır. Etnik toplulukların en kalabalığı Uoloflardır (yüzde 36). Nüfusun yüzde 80’i Müslümandır. Kentleşme oranı düşüktür, halkın ancak yüzde 35’i kentlerde oturur. Başkent Dakar’ın nüfusu 1 milyondan fazladır.
Tarım ülke ekonomisinde önemli bir yer tutar. En önemli tarım ürünü yerfıstığıdır, ondan sonra yiyecek ürün olarak darı (kuzeyde) ve pirinç (güneyde) yetiştirilir. Hayvancılık da savanların elverişliliği nedeniyle yaygındır. Balıkçılık ekonomiye ek gelir sağlar. Dışsatıma dönük olarak Dakar yöresinde son yıllarda geniş ölçüde sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.
Senegal’in başlıca yeraltı zenginliği fosfat kayasıdır. Sanayi olarak konserve, yağ ve tekstil fabrikaları vardır ve bunlar Yeşil Burun Bölgesi’nde ve başkent Dakar’da toplanmıştır. Dakar ülkenin en önemli limanıdır.
Senegal 1893 yılına kadar Müslüman Tukuler hanedanının yönetiminde bir krallık idi. Bu tarihte Fransa tarafından işgal edilerek sömürgeleştirildi. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan Afrika uyanışına paralel olarak Senegal’de de birçok Afrika ülkesi gibi bağımsızlık hareketleri başladı ve 1958 yılına özerk bir cumhuriyet oldu. Leopold Sedar Senghor başkan seçildi. Aynı zamanda uluslararası üne sahip bir ozan olan devlet başkanı Senghor’un yönetiminde Senegal, Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden biri durumuna geldi.