Yavuz Sultan Selim kimdir nasıl öldü ölüm nedeni nedir? fethettiği yerler ve hayatı hakkında bilgi

Yavuz Sultan Selim ( I. Selim ) (1471-1520) Osmanlı padişahı. 2. Bayezid’in oğlu. Fatih Sultan Mehmed'in torunu, Kanuni Sultan Süleyman’ın babasıdır. Savaşlardaki yiğitliğinden ötürü “Yavuz Selim” adıyla da anılır. İyi bir öğrenim gördü, küçük yaşta Trabzon Sancak beyliğine atandı. Uzun süre bu görevinde kaldı ve imparatorluğun doğu işleriyle yakından ilgilendi. Babasıyla savaşarak 1512 yılında tahtı ele geçirdi. Büyük bir ordu ile Doğu Seferi’ne çıkarak 1514 yılında İran Safevi Hükümdarı Şah İsmail’i Çaldıran Savaşı’nda yendi. Doğudan güneye yönelerek Mısır Memluk Devleti’ne saldırdı.

Mercidabık Savaşı’nda Memluk Sultanı Kansu Gavri’vi yenerek Suriye’yi ele geçirdi (1516) Selim Suriye’yi Osmanlı İmparatorluğu’na bağladıktan sonra Mısır işine eğildi. Mısır’da Kansu Gavri’nin yerine tahta geçen 2. Tomanbay’ın üzerine yürümeden önce ona bir mektup gönderdi.


Kendisine bağlı olmak koşuluyla Gazze’den sonra bütün Mısır’ın yönetimini ona bırakacağını bildirdi. Ancak Tomanbay bu öneriyi reddetti. Selim’in gönderdiği elçileri öldürttü. Bunun üzerine Osmanlı Ordusu Şam’dan hareket ederek Kudüs’e oradan da Gazze’ye geldi. Çölü geçen Osmanlı Ordusu Kahire yakınındaki Ridaniye’ye vardı. Burada yapılan Ridaniye Meydan Savaşı’nda (Ocak 1517) Memluk Ordusu ağır bir yenilgiye uğradı. Tomanbay yakalanarak idam edildi.


Selim, bir ay Mısır’da kaldı. Mekke şerifinin gönderdiği heyeti kabul ederek Mekke’nin, Medine’nin anahtarlarıyla kutsal emanetleri aldı. Venedikliler Memluklara Kıbrıs için ödedikleri vergiyi Osmanlılara ödemeyi kabul ettiler. Selim Mısır’dan dönerken bilginleri, şeyhleri ve sanatçıları yanına aldı. Mısır Kütüphanesindeki elyazması kitapları İstanbul’a getirdi.


Son Mısır Abbasi Halifesi Mütevekkil de İstanbul’a gelenler arasındaydı. Mütevekkil daha sonra halifeliği Selim’e bıraktı. Böylece halifelik Osmanlılara geçti. Doğu ticaretinin önemini anlayan Selim, donanma ile ilgilendi. Amacı Filistin ve Mısır kıyılarını deniz yoluyla İstanbul’a bağlamaktı. Haliçteki eski Bizans tersanesinin yerine yenisinin yapılmasını emretti. Suriye ve Mısır’dan kürekçiler getirildi.


Selim Sicilya’ya, Rodos’a ya da Kıbrıs’a bir sefer yapmaya karar verdi. Sadrazam Piri Paşa’yı kapıkulu askerleriyle birlikte Edirne’ye gönderdi. Arkadan kendisi de yola çıktı (1520). Ancak sırtındaki şirpençe çıbanından rahatsız olduğu için Çorlu’da konaklamak zorunda kaldı. Yapılan tedavi sonuçsuz kalınca 21 Eylül 1520’de öldü. Selim kısa süren saltanat döneminde sürekli savaştığından imar işleriyle fazla ilgilenemedi. Yalnız Şam’da Muhiddin Arabi için türbe, cami ve imaretle Konya’da Mevlana Dergahında su tesisleri yaptırdı. Sert kişiliği, bilim ve sanata karşı olan sevgisiyle tanınan Selim’in Farsça bir Divan’ı bir iki tane Türkçe şiiri vardır.