Sarımsak nedir neye yarar özellikleri nelerdir anavatanı neresi nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

SARIMSAK bir çeneklilerin zambakgiller familyasından bölümleri keskin kokulu, iki yıllık otsu bitki (Allium sativum). Anayurdu Orta Asya'dır. Keskin kokulu olmasına karşın, tıbbi yararları nedeniyle eski çağlardan beri dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilir.

Pırasa ile aynı cinstendir. Toprak altında çok dişli iri bir soğan gövdesi, toprak üstünde 30-100 cm boyunda bir sapı ve bu sapa sarılmış şerit biçiminde yaprakları vardır.


Çiçekleri basit şemsiye durumludur. Soğanında özel kokulu uçucu yağlar, şekerler, fermentler ve vitaminler (A,B,C,P) bulunur. Sarımsak tansiyon düşürücü, iştah açıcı, solunum ve sindirim aygıtları bakımından antiseptik olarak kullanılır.


Yakıcı sıvısı halk arasında uyuz, kellik gibi hastalıkların tedavisi için kullanılır. Sarımsağın beyaz Sarımsak, kara Sarımsak, İspanyol sarımsağı gibi çeşitleri vardır.