Sanat nedir ne için yapılır ne ihtiyacından doğmuştur? gelişimi ve doğuşu hakkında bilgi

SANAT bir duygunun, bir tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık. Sanat insanlık kadar eskidir. Tarih öncesi dönemden kalma mağara duvar resimleri ya da kemikten ve ağaçtan yontulmuş heykelcikler bunu gösterir.

Sanat kavramında ve bu kavrama giren uğraşıların listesinde, dönemin anlayışına göre tarih boyunca değişiklikler olmuştur. Eski Yunan’da el sanatının ve yapısal gereçlerin karıştığı uğraşılara karşıt olarak yalnız zihinsel etkinlikler ve eylemler (hitabet, diyalektik, aritmetik, müzik, astronomi) sanat sayılıyordu. Ama, küçümsenen bir uğraşı da olsa, bunları uygulamak için bir mesleğin, bir sanatın gerekli olduğu da kabul ediliyordu.


Nitekim bu mesleklerden bir bölümü 18. yüzyıldan itibaren güzel sanatlar adı altında toplandılar: Mimari, heykel, resim, gravür, müzik, koreografi. Bu sanatları uygulayan, kişiler de Rönesans’la başlayıp akademizm ile hız kazanan bir süreç sonucunda, ortak çaba gösteren işçi ve esnaf statüsünden sıyrılıp bağımsız sanatçılar sayıldılar.


Sanayi uygarlığının gelişip yerleşmesiyle sanat anlayışında da yenilikler ve değişmeler oldu. Plastik sanatların yanı sıra dekoratif sanatlar da yaygınlık kazandı. Günümüzde sanat kavramı çok geniştir. Edebiyattan sahne sanatlarına ve müziğe, resimden dekoratif, grafik ve seramik sanatlarına kadar güzellik duygusuna dayanan her türlü yapım ve uygulama birer sanat dalı sayılmaktadır.